F O O D PA I R I N G manual
W polskiej kulturze kulinarnej zadomowił się już zwyczaj dobierania właściwego alkoholu do serwowanej potrawy. Taka umiejętność ma nawet swoją nazwę: foodpairing. Dzisiaj najnowszą gałęzią foodpairingu jest dobieranie przekąsek, czy dań głównych do drinków.
Warto zatem, podążając z duchem czasów, wiedzieć jak skomponować duet: drink + danie.
Przy dobieraniu dania do drinka punktem wyjścia zawsze powinna być harmonia.
Koktajl i przekąska muszą harmonizować smakiem, czyli np. do delikatnych koktajli dobieramy delikatne przekąski. Koktajl o wyższej zawartości alkoholu doskonale komponuje się z przekąską o większej zawartości tłuszczu i kwaśnych składników.
Kluczem gwarantującym sukces jest użycie w obu przypadkach wspólnego elementu, np. ogórka. Zawsze jednak należy pamiętać o tym, aby ilość składników zarówno w koktajlu, jaki i daniu była zbliżona.
Komponując zestaw koktajl + przekąska
warto pamiętać, jakie smaki się równoważą:
• cierpki równoważą: tłusty, słodki
• słodki równoważą: słony, kwaśny, cierpki, gorzki
• kwaśny równoważą: słodki, gorzki
• gorzki równoważą: tłusty, słodki
A czym w praktyce kierować się, łącząc ze sobą pozornie niepasujące smaki?
Podpowiedź podsunęła nam sama natura, oferując nam gamę kolorów, którymi możemy się kierować.
KOLOR | SMAK FV | DODATKI do drinka | PRZEKĄSKI |
Kolor zielony/ limonkowy | Finlandia® Lime Vodka
| Limonka, Awokado, Jabłko, Kiwi, Gruszka, Agrest, Truskawka, Malina, Czerwona papryka (np.Tabasco), Czerwona porzeczka Świeże zioła (Mięta, Bazylia, Rozmaryn, Tymianek, Kolendra, Rukola) | Plastry zielonego ogórka podawane z wędzonym łososiem oraz sosem midowo-koperkowym.
Klasyczne połączenie sera mozzarella, świeżego pomidora oraz redukowanego truskawkowego balsamico
Indyk w czerwonej papryce i ziołach podawany na jasnym, chrupiącym pieczywie z rukolą |
KOLOR | SMAK FV | DODATKI do drinka | PRZEKĄSKI |
Kolor czerwony | Finlandia® Redberry Vodka Finlandia® Cranberry Vodka
| Kolor zielony – czerwony występują vis a vis na palecie kolorów, dzięki temu łączą się tutaj te same składniki, które łączyły się w przypadku Finlandia® Lime Vodka | Liść szpinaku podawany z truskawką oraz czerwonym pieprzem
Maliny oblane masłem klarowanym przygotowanym z odrobiną gorzkiej czekolady |
KOLOR | SMAK FV | DODATKI do drinka | PRZEKĄSKI |
Kolor pomarańczowy/ różowy | Finlandia® Grapefruit Vodka
| Zielony ogórek, Zielona herbata, Rozmaryn, Cytryna, Limonka, Truskawka, Róża | Konfitura różana podawana na kruchym pieczywie wraz z imbirem marynowanym
Panna Cotta z zieloną herbatą
Smażone krewetki na maśle z pietruszką i czosnkiem |
KOLOR | SMAK FV | DODATKI do drinka | PRZEKĄSKI |
Kolor zielony / żółtawy / czerwony | Finlandia® Mango Vodka
| Pomarańcz, Marakuja, Kumkwat, Kokos, Ananas, Limonka, Kolendra, Tamaryndowiec, Mięta, Trawa Cytrynowa, Kardamon, Syrop z bzu | Bruschetta z mozzarellą z bawolego mleka
Kurczak w sosie curry podawany z ananasem i chilli
Cheddar podawany z borówkami i odrobiną kwaśnej śmietanki |
KOLOR | SMAK FV | DODATKI do drinka | PRZEKĄSKI |
Kolor jagodowy / ciemny fiolet | Finlandia® Blackcurrant Vodka
| Cytryna, Limonka, Ananas, Kokos, Fiołek, Lawenda, Jałowiec, Ocet balsamiczny, Śliwka, Pieprz, Cynamon, Goździk, Jeżyna, Borówka, Ciemne winogrono | Sernik z dodatkiem wanilii
Pieczone kawałki kurczaka zapiekane w sosie teryaki
Kiełki słonecznika posypane świeżymi jagodami i marynowanym pieprzem
|
KOLOR | SMAK FV | DODATKI do drinka | PRZEKĄSKI |
Kolor brązowy | Finlandia® Spices Vodka
| Chilli, Imbir, Trawa cytrynowa, Liście kafiru, Limonka, Cytryna, Pomarańcz, Mango, Brzoskwinia, Karmel, Czekolada, Goździk, Cynamon, Ziele angielskie, Wanilia, Kawa, Angostura, Herbata Assam, Herbata Earl Grey | Krewetki z miodem i imbirem
Śledzie korzenne
Creme Brulee |
Materiał powstał we współpracy
Pure Bar & Concept Store Pies Czy Suka i FINLANDIA® VODKA .
www.pureice.pl
©2013 Finlandia® Vodka Worldwide Ltd., Helsinki, Finland. Finlandia® Vodka.
Nadesłał:
ComPress
|