Król kucharzy w Krakowie


2012-04-24
Jest wirtuozem kuchni molekularnej, potrafi skomponować najbardziej wyszukane danie a w głowie ma ponad 150 przepisów na sosy do sałatek – to tylko niektóre z cech charakteryzujących uhonorowanego niemal wszystkimi ważnymi tytułami gastronomicznymi, słynnego belgijskiego kucharza Jeana Bosa.

Wyjątkowych potraw jego autorstwa skosztują już niebawem goście uroczystej gali w hotelu Sheraton w dniu 28 kwietnia oraz podczas brunchu połączonego z warsztatami kulinarnymi organizowanymi 29 kwietnia. Wydarzenia te odbywają się w ramach Belgian Escapade 2012.

Przeczytaj również:

Jean Bos w swoim rodzinnym kraju skończył wyższe studia gastronomiczne z tytułem Mistrza Kucharskiego Belgii. Talent do gotowania odziedziczył po babci, która według niego była najlepszą kucharką świata. Wśród zdobytych przez niego tytułów można znaleźć m.in.: tytuł mistrza świata w potrawach kuchni zimnej i mistrza Europy w potrawach z mięsa. Nie dziwi zatem fakt , iż był on szefem kuchni belgijskiego króla Baudouina I i jego małżonki Fabioli oraz prezydenta Ruandy Habiyaraamiego. Jean Bos od 2002 roku mieszka i pracuje w Polsce – jest prekursorem i propagatorem kuchni molekularnej, której założeniem jest wykorzystanie wiedzy naukowej w połączeniu
z naturą. Celem kuchni molekularnej jest otrzymanie czystych smaków nietypowymi sposobami i niekiedy w bardzo zaskakujących zestawieniach. Termin kuchnia molekularna powstał w 1988 roku w wyniku współpracy węgierskiego fizyka Nicholasa Kurti oraz francuskiego chemika Herve This. W Polsce kierunek ten reprezentuje Jean Bos, który ma szerokie grono zwolenników i naśladowców.

Swoimi wyjątkowymi daniami Jean Bos zachwyci gości uroczystej Gali organizowanej w ramach Belgian Escpade 2012, która odbędzie się 28 kwietnia 2012 roku, w hotelu Sheraton w Krakowie. Wśród zaproszonych gości znajdą się m.in.: Ambasador Królestwa Belgii w Polsce Jego Ekscelencja Raoul Delcorde, a także przedstawiciele dyplomatyczni, politycy, polscy i belgijscy biznesmeni. Podczas tego eleganckiego wieczoru goście będą mieli okazję spróbować wyjątkowych potraw przygotowanych według nowatorskiej receptury belgijskiego mistrza. Dzień później, w sobotę 29 kwietnia, również w hotelu Sheraton odbędzie się brunch połączony z warsztatami kulinarnymi prowadzonymi przez Jeana Bosa. W trakcie wydarzenia goście będą mieli okazję nie tylko skosztować dań kuchni molekularnej, ale także zobaczyć jak Mistrz je przygotowuje.

Uroczysta Gala oraz brunch połączony z warsztatami kulinarnymi odbywają się w ramach Belgian Escapade 2012. Cykl spotkań kulturalnych i biznesowych rozpocznie się 18 kwietnia i potrwa do 29 kwietnia 2012 roku w Krakowie. Przedsięwzięcie składać się będzie z szeregu wystaw i konferencji, które pozwolą zapoznać się mieszkańcom Krakowa z belgijską kulturą i przedsiębiorczością. Większość atrakcji w ramach Belgijskiej Eskapady dostępna jest bezpłatnie, na niektóre obowiązują bilety wstępu.



Nadesłał:

wojcik_karolina@interia.eu

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl